НЕ МОЖНА НА КІСТКАХ МИНУЛОГО ТВОРИТИ СЬОГОДЕННЯ, АБО ЧОМУ ДРОГОБИЦЬКА ВЛАДА ПІДСТАВЛЯЄ ГЛАВУ УГКЦ СВЯТОСЛАВА ШЕВЧУКА

25 червня у Дрогобичі урочисто відкриють музей “Тюрма на Стрийській”. Буде присутній Глава УГКЦ Святослав Шевчук, який перебуває на наших теренах з нагоди 20-річчя створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

На жаль, мислення міського голови Олексія Радзієвського не змінилось. Як і в комуністичні часи, він приурочує відкриття другої черги меморіального комплексу до приїзду високого гостя. Але якщо раніше це були партійні бонзи, то тепер цю роль відводять священику.

Радянський підхід, нав’язаний дрогобицькій громаді, тим більше засмучує, що відкривати фактично ще нема що. Хіба лише для того, аби покрасувались Олексій Радзієвський і Тарас Метик, які полюбляють на День перемоги стояти під червоним комуністичним прапором, а ось тепер вшановуватимуть пам’ять тих, хто загинув від сталінського режиму. Більшої ницості й аморальності з боку дрогобицьких можновладців годі й уявити!

Поза тим один із ініціаторів розкопок на Стрийській Мирон Бучацький дотримується іншої точки зору. Як і рік тому, коли виступав на подвір’ї катівні, він вважає, що не варто поспішати з відкриттям музею, бо спочатку необхідно завершити розкопки у криниці 32-метрової глибини, яка розташована під однією з кімнат … музею.

Ось що Мирон Бучацький говорив 12 липня 2012 року (цитуємо за газетою “Галицька зоря”):   

«У цей липневий день 22 року по першому похованню півтисячі таємно закатованих, замордованих і ще недомордованих українців, видобутих із заповненої ями, ми опинилися перед фактом розпочатої у 1989 р. і ганебно недовершеної святої справи – продовження розкопок з глибини 32-метрової криниці у підвалі катівні. Її московські комуно-окупанти, нечувані нелюди заповнили ще живими синами і дочками нашого народу. За попередніми підрахунками, у криницю закинули до двох тисяч замордованих.

Верхні 8 метрів (або четверту частину ємкості) криниці вони залили хімічним розчином, після чого мертві тіла перетворилися на мильну субстанцію. До неї додали води, і все це через зливну трубу у верхньому відділі злили у каналізацію розчинені останки майже 500 убієнних.

У нижніх трьох чвертях криниці, де хімічний розчин при зустрічі з водою втратив свою руйнівну силу на кістки скелету і м’які тканини, залишилося ще майже півтора тисячі мертвих тіл.

Виходячи з вищевикладеного, на підставі рішення № 500 сесії Дрогобицької міської ради від 28 грудня 2007 р. “Про продовження розкопок жертв комуно-більшовицького режиму”, прийнятого на виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 1867 від 20 грудня 2000 року “Про затвердження комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій”, Товариство “Меморіал” ім. В.Стуса настоює на виконанні владою таких вимог:

1. Невідкладно продовжити розкопки у 32-метровій криниці з належним юридичним оформленням і похованням знайдених останків.

2. Відкрити кримінальну справу за фактом злочину, оскільки він не має терміну позовної давнини. Адже матеріали слідчої комісії і вся зібрана доказова база засвідчують факт злочину проти людства, доведений під час попереднього поховання жертв. А в 2008 році відкопані ексгумовані і зібрані фрагменти кісток на 8-метровій глибині 32-метрової криниці і на них отримано висновки судово-медичної експертизи, що це кістки людського скелету.

3. Паралельно продовжити пошуки місць таємного поховання жертв комуністичного терору на території міста та його околицях, де старанно приховували сліди злочину.

4. Продовжити роботу, розпочату Товариством “Меморіал” ім. В.Стуса, із залучення усіх компетентних силових структур України для оформлення пакету доказів, свідчень очевидців про вчинені московськими комуно-окупантами злочини на території України, зокрема на Галичині, для представлення їх на грядущий міжнародний Європейський суд “Нюрнберг-2”.

5. Притягнути до кримінальної відповідальності осіб, котрі чинили перешкоди і диверсії під час розкопок у криниці. Підстава: акти, складені Товариством “Меморіал” ім. В.Стуса у 2008 році з підписами спеціалістів воєнізованого гірничого й аварійно-рятувального загону МНС, неодноразові скарги до органів влади про вчинення перешкод, диверсій.

6. Виділити належну суму коштів на видання книги про розкопки на підставі рішення № 500 сесії Дрогобицької міської ради від 28 грудня 2007 р. “Про продовження розкопок жертв комуно-більшовицького режиму”.

7. Товариства “Меморіал” ім. В.Стуса та “Просвіта”, Координаційна рада Блоку національно-демократичних сил Дрогобиччини позитивно оцінюють роботу влади з упорядкування подвір’я біля будинку на вул. Стрийській, 3. Для відзначення річниці поховання 486-ох останків закатованих галичан, яке відбулося 14 липня 1991 р., на кутовій стіні (з боку храму Св. Апп. Петра і Павла) буде встановлена пам’ятна інформаційна таблиця”.

Мабуть, Глава УГКЦ Святослав Шевчук не знає, що музей з його участю відкриють на тому місці, де розташована криниця, в якій лежать останки невинно замордованих в’язнів. Чи можливо, аби люди з більшовицьким мисленням на кшталт Радзієвського і Метика йшли на таке святотатство заради якихось своїх амбіцій? Невже вони не мають нічого святого? Запитання, на жаль, риторичне…

Чимало дрогобичан саме з цієї причини не прийдуть на так зване відкриття музею. Не можна на кістках минулого творити сьогодення.

 

Анатолій ВЛАСЮК

Залишити коментар