БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ ПІД ЧАС ЮВІЛЕЙНИХ СВЯТКУВАНЬ У ДРОГОБИЧІ: “ДУХ СВЯТИЙ Є ДУЖЕ БЛИЗЬКО ДО КОЖНОЇ ВІРУЮЧОЇ ЛЮДИНИ, ПРИСУТНІСТЬ ЯКОГО ПІЗНАЄМО ЛИШЕ ЧЕРЕЗ ЙОГО ДІЮ”

 

На цьому наголосив Блаженніший Святослав під час Божественної Літургії з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення Руси-України, яка відбулась 24 червня, у День Святого Духа, в м. Дрогобичі на подвір’ї катедрального храму Пресвятої Трійці .

Блаженнішому Святославу під час Божественної Літургії співслужив владика Ярослав (Приріз) – єпископ Самбірсько-Дрогобицький, високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон – Апостольський нунцій, владика Ігор (Возьняк) – митрополит Львівський, владика Володимир (Війтшин) – митрополит Івано-Франківський, владика Василій (Семенюк) – митрополит Тернопільсько-Зборівський, владика Богдан (Дзюрах) – секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян) – єпископ-помічник Київської архиєпархії, владика Тарас (Сеньків) – апостольський адміністратор Стрийської єпархії, владика Михаїл (Колтун) – єпископ Сокальсько-Жовківській, владика Дмитро (Григорак) – єпископ Бучацький, владика Йосафат (Говера) – екзарх Луцький, а також владика Леон (Малий) – єпископ-помічник Львівський РКЦ. Участь в урочистому богослужінні взяли понад 200 священнослужителів, представники монашества, вірні з усіх терен єпархії та представники державної влади.

Блаженніший Святослав у супроводі єпископів та священиків увійшов процесійно на подвір’я Свято-Троїцького собору, де згодом розпочалась Свята Літургія. Главу УГКЦ привітали наймолодші парафіяни Катедрального собору. Слова привітання англійською мовою пролунали з уст молоді на адресу Апостольського нунція – високопреосвященнного Томаса.

Відтак Блаженнішого Святослава та владик привітав о. Тарас Гарасимчук (парох катедрального храму). Священик наголосив, що присутність Предстоятеля УГКЦ та великого числа єпископів у цей День Святого Духа є по-особливому важливою. Адже єпископи – це помазанники Святого Духа, які є спадкоємцями святих апостолів.

Під час проповіді Блаженніший Святослав пригадав вірним, що учора Христова Церква святкувала свято П’ятидесятниці – подію, якою “Отець від віків через Сина Духом Святим живить Свою Церкву”. За словами Глави УГКЦ, на другий день зелених свят очі Церкви звернені на основну Особу вчорашньої події – Духа Святого – Третю Особу Пресвятої Трійці.

“Він промовляв через пророків, Він ніколи не говорив Сам про Себе. Він об’явив нам Отця як вічнотекуче джерело, Він об’являє нам Сина Божого, і в цьому Духові людина визнає Христа Господом”, – пригадав вірним спасительні дії Святого Духа в історії спасінні людства. Хоча присутність Духа Святого у світі є таїнственною, її явно являє Господь через Христову Церкву. “Духом Святим єпископи навчають Церкви і посвячують Божий люд. Духом Святим священики звершують святі таїнства”, – додав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав розповів, що був присутнім на проголошенні Самбірсько-Дрогобицької єпархії 20 років тому. Тоді майбутній Патріарх співав у семінарійному хорі Львівської духовної семінарії, яка супроводжувала богослужіння. Як зазначив Глава УГКЦ, під час тих подій було зачитано грамоту Синоду єпископів УГКЦ, яка починалась наступними словами: “Сподобалося Духу Святому і нам установити на цих землях нову єпархію”. Ці слова яскраво засвідчують, що справа розбудови Церкви, а зокрема заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії, яка святкує цього року 20-літній ювілей, є справою Духа Святого.

Наприкінці свого слова Блаженніший Святослав згадав про першого єпископа єпархії – владику Юліана (Вороновського), – який був “посудиною”, сповненою Духа Святого. Глава УГКЦ привітав теперішнього єпископа Самбірсько-Дрогобицького – владику Ярослава (Приріза) – з 50-літнім ювілеєм життя та 25-літтям священичого служіння. Глава УГКЦ побажав єпископу-ювіляру щедрих дарувань Духа Святого, які б допомагали йому у відповідальному єпископському служінні.

Після завершення Літургії владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду УГКЦ, провів чин віднови хресних обітів, який спільно помолились усі присутні на богослужінні.

Відтак з подячним словом до присутніх звернувся владика Ярослав (Приріз): “Хочу висловити слова вдячності Господу, який впродовж багатьох років являв на цих землях величні Свої діла”. Архиєрей з вдячністю згадав Главу і отців Синоду УГКЦ, які 20 років тому прийняли рішення створити Самбірсько-Дрогобицьку єпархію. “Ми благодаримо Господа за дар життя владики Юліана (Вороновського), за його молитву та архипастирське служіння”, – такими словами згадав владика Ярослав свого попередника на єпископському престолі, який відійшов у вічність 28 лютого цього року. Владика подякував Главі УГКЦ за молитовну присутність на ювілейних святкуваннях з нагоди 20-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії та 1025-ліття Хрещення Руси-України, а також єпископам, священикам та вірним єпархії, гостям та представникам влади.

Нагадаємо, що Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ була заснована грамотою Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського, Глави УГКЦ, від 12 липня 1993 року за рішенням Синоду Єпископів УГКЦ від 16-31 травня 1992 року. Історично єпархія відновилася із древньої Самбірської єпархії, літописні згадки про яку датуються ХІІІ ст. Із ХV ст. вона називалася «Перемишльсько-Самбірська», а в ХVІІ ст. назва єпархії була «Перемишльсько-Самбірсько-Сяноцька».

Першим єпископом єпархії став владика Юліан (Вороновський), інтронізація якого відбулася в катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича 17 квітня 1994 року. У 2006 році єпископом-помічником єпархії призначено владику Ярослава (Приріза), якого 24 грудня 2011 року Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, увів на престол Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Нині в єпархії діє духовна семінарія, в якій виховуються майбутні священнослужителі. Щороку заклад закінчує 10-12 осіб, котрі згодом душпастирюють не лише на території Самбірсько-Дрогобицької єпархії, а й поза її межами.

У Катехитичному інституті вірні навчаються катехитичного та дяківського служіння, а також вміння іконопису. Соціальним служінням займаються священики та працівники єпархіального «Карітасу». При благодійній організації надається духовна та психологічна підтримка дітям-інвалідам, родинам мігрантів, літнім людям. Під патронатом «Карітасу» працює реабілітаційний центр «Назарет» для осіб з алкогольною та наркотичною залежностями, а також спільнота «Наша хата», де мешкають безхатченки.

А 24 червня, увечері, в приміщенні Дрогобицького муздрамтеатру відбулася святкова академія присвячена Року віри, 1025-літтю Хрещення Руси-України та 20-літтю створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Захід був організований за співпраці священиків Єпархіального управління та Відділу культури й мистецтв виконавчих органів Дрогобицької міської ради.

На заході був присутній владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, почесний гість – високопреосвященний Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій, духовенство, представники влади, інтелігенція та жителі м. Дрогобича.

Академія розпочалась привітальним словом владики Ярослава, під час якого архиєрей коротко пригадав історію піднесень і переслідувань Христової Церкви на територіях Самбірсько-Дрогобицької єпархії. “Хоч цей 20-літній ювілей і невеличкий, проте ми його святкуємо, бо він для нас є надзвичайно важливим: ми побачили на власні очі Пасху, яку Господь вчинив”, – додав єпископ.

Відтак до святкової громади звернувся Олексій Радзієвський, мер м. Дрогобича. Очільник міста наголосив, що в житті кожного народу є події, які визначають сутність нації. Подією такої ваги, за словами Олексія Радзієвського, є 988 рік, коли Русь-Україна прийняла Хрещення у дніпровських водах.

Відтак мер міста привітав владику Ярослава з 50-літнім ювілеєм життя та 25-літтям священного служіння. “Преосвященний владико Ярославе, у вашій особі наша Церква і громада отримали гідного духовного пастиря, ревного проповідника Слова Божого, великого патріота своєї землі, який плодами своєї праці прославляє не тільки Галичину, але і всю Україну”, – наголосив промовець.

Від імені Голови Львівської обласної ради єпископа-ювіляра привітав також депутат Михайло Задорожний, який подякував владиці за його щире служіння українському народові.

Опісля з доповіддю до присутніх звернувся о. д-р Мирон Бендик, ректор Дрогобицької духовної семінарії, який поділився міркуваннями на тему “Що нам дає Церква?”. Першим найбільшим даром від Церкви для Дрогобича був дар особи владики Юліана (Вороновського), першого єпископа Самбірсько-Дрогобицького. Другим даром для Дрогобича став новий статус, якого він до цього часу не мав – велика кількість парафій, які творять священний простір, через який освячуються місцеві жителі.

Під час святкової академії присутні мали нагоди насолодитись виступами хорових, музичних та творчих колективів м. Дрогобича. Церковні пісні виконав дитячо-молодіжний хор “Відлуння” та хор “Оранта” Дрогобицької духовної семінарії. Вокально-хореографічні композиції продемонстрував Заслужений Прикарпатський ансамбль пісні та танцю України “Верховина”. Творчі композиції виконали також викладачі Дрогобицького педуніверситету, народний ансамбль скрипалів “Чарівні мелодії”, оркестр Львівського драмтеатру, квартет “Підгіряни”, хорова капела “Гаудеамус”, хор Дрогобицького музучилища.

На завершення святкового заходу владика Ярослав подякував усім за привітання складені на його адресу та сказав: “Схиляю свою голову зі словами запевнення: доки мої ноги стоятимуть біля престолу, я мило згадуватиму мій дорогий Дрогобич, мою дорогу землю, мій дорогий народ!”

о. Олег Чупа, прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ

 

“Трускавецький вісник”