Жителі Трускавця б’ють на сполох – у місті масово винищують собак

У Трускавці, де щороку відпочивають і оздоровлюються тисячі українців та іноземців, жорстоко винищують вуличних тварин. За останній тиждень лише на одній з вулиць міста – вул. Сагайдачного – жорстоко отруїли 16 щенят. Ще трьох дорослих псів потруїли в ніч з понеділка на вівторок

Як розповіли «Львівському порталу» зоозахисники та мешканці вулиці Сагайдачного, тварини помирали у важких муках протягом двох-трьох годин і дуже сильно скавчали, від чого мешканці вулиці не могли спати. «Це було страшно. Собаки в агонії вмирали по 2-3 години, бо від тих протитуберкульозних засобів у тварин розривались легені. Вони дуже сильно скавуліли, люди не могли спати, виходили на двір, намагались їх врятувати. Я викликала міліцію, але коли вони прибули на місце, від одного з них прозвучала така фраза: «Ми зараз їх самі всіх переб’ємо», – розповіла мешканка Трускавця пані Тетяна.

Жінка стверджує, що жорстоке нищення тварин відбувається не лише на їхній вулиці, але й загалом по всьому місту. «Собак у нас винищують масово, місцеві жителі та відпочивальники шоковані такою ситуацією», – каже пані Тетяна.

Натомість правоохоронці, за її словами, нічого не роблять, на заяви людей не реагують, кримінальні провадження не заводять. За твердження зоозахисників, за усім цим стоїть місцева влада, яка дала наказ винищити у місті всіх собак.

«Вуличних собак винищують люди мера Трускавця. Один з них – це нотаріус Трускавецької міської ради Руслан Панькевич. Він постійно труїть собак. Одного разу він мені сказав: «Ви ще побачите, що ще буде потім!». А що тут ще говорити, якщо сам міський голова Трускавця якось сказав, що поки він буде на посаді мера, ні одного пса в Трускавці не буде», – зазначила пані Тетяна.

Жінка також додала, що вона неодноразово писала заяви в міліцію, але їх не передали на розслідування. Як з’ясувала вона згодом, заяви взагалі не були зареєстровані. «Уже три місяці я не можу добитися реакції на мої дві заяви, які я писала ще у березні», – зазначила вона.

Про причетність людей мера Трускавця Руслана Козира до вбивств беззахисних тварин розповідає й зоозахисниця Трускавця Лідія Буга. Жінка зазначає, що його колега з Асоціації мисливства Іриней Луценко, з яким він часто полює, постійно отруює або відстрілює собак. Л.Буга не раз ловила чоловіка за фактом вбивства, фотографувала його і фіксувала убитих тварин.

«Тварин у місті винищують будь-якими методами. Я неодноразово ловила І.Луценка за цими фактами, бачила як він перевозив тварин у своїй машині. Я фотографувала його, фіксувала факти убивства. До Євро-2012 він 1,5 роки винищував тварин у нашому місці. Неодноразово я зверталася до правоохоронців, викликала їх на місце події, але самі ж міліціянти сказали мені, що їм був даний наказ від мера міста не чіпати цього чоловіка. Тут нічого не можна зробити, навіть попри те, що було безліч заяв від мешканців міста, від відпочиваючих», – розповіла Лідія Буга.

«Львівський портал» намагався взяти коментар з цього приводу у міського голови Трускавця Р.Козира. Однак мер курортного міста не брав слухавку. Проте редакція готова в будь-який момент розмістити його відповідь на закиди жителів.  Проте Трускавецька міська рада давала відповіді на запит газети “Ратуша”, коли минулого року у місті масово розстрілювали собак. На що вони отримали відповідь за підписом міського голови про те, що Трускавецька міська рада уклала на 2012 рік угоду з благодійним фондом «Життя для тварин» з Дрогобича, який буде займатися утриманням та стерилізацією відловлених безпритульних тварин.

Натомість у ВЗГ ГУ МВСУ у Львівській області нам пояснили, що до них надходять в день тисячі заяв і тому, щоб порушити кримінальне провадження, їм потрібно надати відповідні докази – у випадку отруєння собак це фотографії, відеоматеріали, висновки експертизи розтину, і зрештою саму заяву. «Багато людей скаржаться, що вони звертались до правоохоронців, писали заяви. Але коли ми починаємо з’ясовувати хто, що і коли писав заяву – одразу люди зізнаються про те, що не писали, не зверталися, не проводили розтини, бо не знали, і тому подібне», – зазначили у ВЗГ ГУ МВСУ у Львівській області.

А поки у Трускавці продовжують труїти собак. За словами Лідії Буги, останнім часом отруїли близько 40 лише щенят – і це лише зафіксовані людьми факти. А протягом останнього тижня на вулиці Сагайдачного, як розповіла Л.Буга, отруїли 16 щенят. Одне вдалося врятувати – його порятунком зайнялася пара із Черкас, яка на даний момент відпочиває у готелі «Лісова пісня».

«Протягом минулого тижня у нас щодня труїли по 3-4 цуцики. Ми кололи їм і В6 і сироватку вводили, але нічого не допомогло. Їх потруїли щурячою отрутою, а дорослих собак – протитуберкульозним засобом. Лише одного цуцика вдалося врятувати, його лікуванням зайнялася пара із Черкас. Вони зараз виготовляють для нього паспорт і збираються його забрати до себе додому», – додала Л.Буга.

Сьогодні ці люди мають намір піти до прокурора міста із відповідною заявою, до них має приєднатися ще дві жінки із заявами-скаргами.

«Львівський портал»

Залишити коментар